Dne 24. 4. 2013 a 26. 04. 2013 se uskutečnily v dopoledních hodinách besedy na téma „NAŠI ILUSTRÁTOŘI". Žáci se seznámili formou prezentace s nejznámějšími ilustrátory dětských knih, dozvěděli se o jejich životě a díle. Na řadu pak přišla docela těžká křížovka s tématem na knihu Ferda Mravenec. Po velkém dumání a přemýšlení se dětem podařilo i tento složitý úkol splnit. Prioritou besed je vytváření u dětí kladného vztahu ke knihám a literatuře. Moc si vážím spolupráce se základní školou, děkuji obětavým kantorkám a školáčkům za návštěvu knihovny.

Ve dnech 20. 5. 2013 – 31. 5. 2013 bude knihovna zavřená z důvodu probíhající revize knižního fondu. Děkujeme za pochopení.
Knihovnice

Potom nám odpovězte na naši anketní otázku: která kniha, vydaná v roce 2012, se vám nejvíce líbila? Z vašich odpovědí vylosujeme padesát výherců, kteří od nás dostanou pěknou knihu. Pokud odpovíte také na otázku - kterou literární postavu mám nejraději? Budete zařazeni do slosování o tři knihy. Anketní lístky si vyžádejte u vaší paní knihovnice. Nakladatelství, které vydalo knihu, která od vás dostane nejvíce hlasu, získá cenu dětí. Slavnostní vyhlášení výsledku a předání cen proběhne 10. dubna 2013. Na autogramiádě budou přítomni autoři a ilustrátoři oceněných knih. Vaše odpovědi očekáváme nejpozději do 20. března 2013.

Kamarádi knihovny velká čtenářská soutěž mezi jednotlivými třídami ZŠ, která probíhá od února do dubna 2013.
Pravidla soutěže:
- za každou návštěvu žáka v knihovně, který si vypůjčil knihu nebo časopis - získá třída - 10 bodů
- za každý splněný úkol žákem při návštěvě knihovny - získá třída - 5 bodů
- přivedou-li žáci do knihovny paní učitelku - získá třída - 30 bodů
- každý žák, který má platnou průkazku na rok 2013 - získá ve prospěch třídy - 20 bodů
- vydá-li třída jeden pětistránkový časopis - na téma „četba, čtení, knihovna" získá třída - 50 bodů

1. cena – Výlet do Ratibořic - „Oživlé postavičky"
2. cena – Velký dort
3. cena – Malá pozornost

Městská knihovna v Žacléři připravuje v Týdnu knihoven tj. 1.10. - 7.10.2012 a po celý měsíc říjen pro své čtenáře, ale i ostatní občany města, zajímavý program.

Zvídaví žáčci byli nejprve seznámeni s významem a činností knihovny, uspořádáním dětské literatury v regálech (podle barviček) a výrobou knih. Předvedli své dobré znalosti při ukázkách pohádkových knížek a postaviček z nich. Ani nedutali při poslechu pohádky od J. Čapka O pejskovi a kočičce v zajímavém podání babiček. Hezkým zakončením setkání byly taneční a písňové ukázky malých návštěvníků. Děkuji dětem i jejich učitelkám O. Lehké a D. Martincové, předčítajícím B. Kučerové, R. Koudelkové a V. Fialové. Těším se na další setkání a věřím, že knihovna získá další dětské čtenáře. Knihovnice

Besedu opět velice úspěšně vedl JUDr. Miroslav Junek, člen Okresního mysliveckého sdružení Trutnov. Povyprávěl pozorným dětským posluchačům o základních povinnostech této organizace, spojených s ochranou přírody, chovem zvěře a udržováním rovnováhy v souladu s etikou lovu. Názorné ukázky loveckých zbraní, pomůcek a důmyslné lákání různých druhů zvěře, děti neobyčejně zaujaly. Velice děkuji za nevšední zážitek panu Junkovi i za skvělou pozornost dětem a paní učitelce Michaele Minaříkové.

V knihovně na ně čekaly knihy s oblíbenými příběhy a ilustracemi večerníkových postaviček. Děti byly velice hodné, šikovně odpovídaly na připravené otázky s pohádkovým tématem a na závěr předvedly své pěvecké schopnosti. Děkuji maličkým i jejich paní učitelce B. Janatové za milou návštěvu a těším se na příští setkání.

Dne 13. 12. 2011 se v městské knihovně uskutečnila beseda pro osmé třídy základní školy. Jejím cílem bylo seznámit žáky s rizikem užívání návykových látek a povzbuzení jejich vlastního kritického postoje na problematiku drog. Beseda pod vedením pracovnic RIAPSu Trutnov Karolíny Ubrové a Barbory Tiché se snažila dětem poskytnout objektivní pohled na tuto problematiku a vyvrátit tak některé mýty o drogách mnohdy prezentované naší společností. Žáci byli například seznámeni se základními typy návykových látek, jejich účinky, zdravotními riziky a v neposlední řadě také s možnými sociálními dopady. Beseda byla pro děti velmi zajímavá a přínosná, což potvrdily jejich ohlasy, zájem a otevřenost. Domnívám se, že beseda splnila svůj preventivní účel.

Milé děti, přijďte si do žacléřské knihovny pro anketní lístky do soutěže - Čteme všichni, pořádané ve spolupráci s Pedagogickou knihovnou J. A. Komenského v Praze.

Anketní otázka? Která dětská kniha, vydaná v roce 2011, se vám nejvíce líbila?
Padesát vylosovaných výherců bude odměněno knižní publikací.

Dobrovolná podotázka? Kterého ilustrátora máš nejraději?

Soutěž o další tři knihy.

V pátek 2. prosince se konal již devátý ročník tradičního nocování dětských čtenářů v knihovně. Program byl jako vždy velice pestrý, a to také zásluhou ochotné pomoci paní Žanety Dolanové, která si vzala na starost výtvarnou část. Tímto jí velmi děkujeme a těšíme se na další spolupráci. Pod jejím vedením dokázaly šikovné dětské ručky vytvořit pestré smaltované šperky, vánoční stromeček oděný do nádherné výzdoby ze srdíček a neuvěřitelně autentické sněhové koule. Ke kouzlu magické noci přispěly vánoční zvyky, zpěv koled, psaní přáníček a tajemné vyvolávání ducha Vánoc Adventu.

Dne 22. listopadu 2011 se v knihovně uskutečnila beseda na téma severští tažní psi. Pan Kohout seznámil posluchače se svými zkušenostmi s chovem sibiřských husky, s jejich povahou a vhodností pro chov spolu s ostatními plemeny severských tažných psů. V povídání byla zohledněna historie těchto ras i využití psů na polárních výpravách. Všechny přítomné velice zaujala informace o zásluze psího spřežení na záchraně lidských životů na Aljašce při epidemii záškrtu v roce 1925. Od historie byl pak popsán vývoj tohoto sportu jak celosvětově, tak i v Čechách. Byly popsány výcvikové metody psů od jejich dospívání, rozvoji síly a rychlosti, až po ukončení závodní činnosti. Posluchačům byly názorně předvedeny používané pomůcky, jako jsou postroje, úvazky či tréninková zátěž.

Vážení občané, v průběhu měsíce října proběhl malý výzkum zaměřený na spokojenost Vás čtenářů se službami poskytovanými městskou knihovnou. Výzkum se uskutečnil formou dotazníku a zúčastnilo se jej 57 respondentů. Otázky se týkaly například Vaší spokojenosti s dostupností knihovny, výpůjční dobou, kopírovacími službami, přístupu k internetu, nabídkou kulturních a vzdělávacích pořadů, nabídkou knihovního fondu či s odborným poradenstvím. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že největší rezervy spatřujete v nabídce časopisů a dále také v sociálním zázemí knihovny (WC, oddechové prostory, šatna).

zpravodajV Norsku jsme ještě nebyli a příště zase úplně jinak – 18. 4 2011. Děkujeme velice panu Ing. Václavu Musilovi za zajímavou cestopisnou přednášku. Podstatné již napsala paní Eliška Čechová v květnovém zpravodaji, také jí děkujeme za podařenou prezentaci této akce. Naše další díky patří Klubu žen v Žacléři za již tradiční výpomoc při organizaci pohoštění a jmenovitě paní Boženě Kučerové a paní Janě Musilové za upečení vynikajících zákusků. Velice si nezištné spolupráce všech aktérů vážíme a těšíme se na další.

kdo_je_to_001Po celý rok najdete každý měsíc v knihovně, na stránkách zpravodaje a na http://knihovna.zacler.cz nové indicie týkající se anonymní osobnosti spisovatele – spisovatelky – české - světové. Umělce majícího výročí narození v aktuálním měsíci. Vždy do konce téhož měsíce čekáme na vaše odpovědi – jméno a příjmení tajemné osobnosti (osobně, poštou, emailem). Všechny správné odpovědi vždy za čtvrtletí slosujeme a jeden vybraný šťastlivec od nás obdrží pěknou knihu. Správnost si můžete zkontrolovat v následujícím měsíci u další vyhlašované osobnosti. Také máte možnost sestavit a přiložit stručný životopis vytipovaného literáta. Tento s vaším jménem za odměnu trvale umístíme na našich webových stránkách.

kdo_je_to_001Po celý rok najdete každý měsíc v knihovně, na stránkách zpravodaje a na http://knihovna.zacler.cz nové indicie týkající se anonymní osobnosti spisovatele - spisovatelky - české - světové. Umělce majícího výročí narození v aktuálním měsíci. Vždy do konce téhož měsíce čekáme na vaše odpovědi - jméno a příjmení tajemné osobnosti (osobně, poštou, emailem). Všechny správné odpovědi vždy za čtvrtletí slosujeme a jeden vybraný šťastlivec od nás obdrží pěknou knihu.

Březen - měsíc čtenářů  - Týden čtení 8.3. - 12.3.2010
knihovna_-_akce_020Amnestie pro zapomnětlivé čtenáře ve dnech 8.3. - 12.3.2010.  Knihy nevrácené v termínu můžete vrátit bez penalizace.
,,Přiveďte do knihovny i své kamarády." Dětští čtenáři, kteří přivedou a přihlásí své kamarády, dostanou
pěknou záložku do knihy. Noví dětští i dospělí zájemci o členství v knihovně (v Týdnu čtení) dostanou přihlášku zkušebně na půl roku zdarma.
Pokud budou  knihovnu pravidelně navštěvovat, uhradí poplatky až na rok 2011.
Nebojte se internetu - internetová školička pro všechny, kteří chtějí proniknout do základních znalostí a ovládání tohoto média
(tvorba emailové schránky, informace, prohlídka webových stránek Žacléře a knihovny, nakupování...). Platí po celý měsíc březen.

knihovna_-_akce_1215Velká noční akce Těšíme se na Vánoce s dětskými čtenáři se nám letos tak trochu "vymkla z ruky". Ale... jen v tom nejlepším slova smyslu. Program se protáhl téměř do třetí hodiny ranní a i ty nejmenší děti prokázaly zázračnou vytrvalost a nezdolnost. Stihli jsme ve správném předvánočním rozpoložení celkem náročné ušití pejsků z ponožek  tzv. fusekláčků. Radost nakonec byla veliká. Všichni chlupáčci se opravdu vydařili a budou milou památkou či dárečkem pod stromeček.

vletyzvtkabarborka_024Poděkování knihovně „U Mokřinky“, paní Dagmar Honsnejmanové, knihovnici tohoto kulturního stánku v obci Mokré u Českého Meziříčí. Nezištně nám pomohla při tvorbě našich webových stránek a její práce i osobnost jsou pro nás příkladem, nevyčerpatelným a cenným zdrojem námětů a inspirací. Neváhejte a podívejte se na webové stránky této knihovny. I vás určitě zaujmou, poučí, ale i pobaví... www.obecmokre.cz/knihovna.

Další články...

Provozní doba

Pondělí

13:00 - 17:00

Úterý

08:00 - 11:00

Středa

13:00 - 17:00

Čtvrtek

08:00 - 11:00

Pátek

ZAVŘENO